2010. október 4., hétfő

Baba-mama délutánok

Baba-mama délutánok (keddenként fél öttől hat óráig)

A baba-mama délutánok szeptemberben  - az óvodás hétköznapokhoz hasonlóan -  a betakarítás jegyében telnek.
Zöld ezüst búza, szalma lesz a szára…”


Az asztalon búzakalászok, a kezekben fakockák – csépelünk. Az összegyűlt magot beleöntjük a kis malomba, a kicsinyek lelkesen őrölnek.


A lisztből cipó készül a következő héten.
         Süt a süt a süt a nap, süt a süt a pék…


A gyúrás is elmélyült munka. Ki-ki ízlése szerint formázza meg a maga cipóját: lesz virág formájú, csiga, fonott kalács, napocska, cica, házikó…       
Amíg sül a cipó, uzsonnázunk. Mindig van egy-két óvodás, akik a kisebb testvéreiket kísérve maradnak ezeken a délutánokon is és lelkesen segítenek az óvónőknek: terítenek, osztják a kenyeret, a zöldséget, összeszedik a mosatlant, letörlik az asztalt, sepregetik fel a morzsát – ahogyan délelőtt szokták.
„Mese mese mátka…”
Uzsonna után kapunk egy mesét. Pontosabban szólva: történik velünk egy mese. Évi vagy Mariann gyertyát gyújt az évszakasztalnál, köré gyűlünk, velünk van Annamari vagy Judit is. A kicsinyek a szüleik ölében, a nagyobbak a mesemondó körül. Évi vagy Mariann a mesemondó, de mindenki a mese szereplője: katicává, pillangóvá, virággá válunk, erdőben járunk, házikóba lépünk be, gurul a kezünkbe a labda, velünk és bennünk kerekedik a történet.

         „Gyertek, gyertek játszani, játszani, ott ahol a nap süt…”
A délután játékkal zárul. Mese-féle ez is, de ebben az egész testünk részt vesz és megtöltjük az egész csoportszobát mozgással.


„Nagyon szeretjük ezeket a délutánokat. Nem mi vagyunk egyedül, akiknek rendszeres időtöltésévé vált, sok ismerős arcot látunk mindig, jónéhányat később az óvodai csoportban látunk viszont. Van olyan kisgyerek, aki még meg sem született, amikor el kezdett ide járni, most meg már a saját lábán jön.
Ezeken a délutánokon kezdtünk el ismerkedni az óvónőkkel, a szokásrenddel, az itteni beszédmóddal, hangulattal. Itt volt alkalmam először látni, hogy konkrétan hogyan valósul meg a waldorf pedagógia.” (P. Melinda-  szülő)


1 megjegyzés: